"Microsoft Teams", упутства за студенте

Пет, 20. Мар, 2020. у 21:57

Да би приступили Microsoft Teams-у, отворите интернет претраживач и идете на адресу:

teams.microsoft.com

Ту се логујете са својим елфак и-мејлом и лозинком, као када се логујете на и-мејл.

Након што се улогујете, преузмите апликацију "Teams", која је доступна и за мобилне/таблет уређаје.

Видео упутство за логовање и преузимање апликације.

Када се студенти улогују у систем, виде све услуге система Office 365:

 

 

 

Кликом на икону Teams у прозору у којем су излистане апликације приступа се Microsoft Teams-у. Прелазак из једне у другу апликацију Microsoft Office алата се врши кликом на 9 тачкица у горњем левом углу прозора.

Пребацивање на рад (кориснички интерфејс) на српском језику се обавља на следећи начин: кликом у горњи десни угао екрана се улази у поставке корисничког налога (обележеног иницијалима у кругу) и када се појави падајућа листа изабере се опција „Settings“, а онда се у следећем прозору у падајућем менију „Languagе“ изабере српски језик (или други матерњи језик на којем ученик учи, и жели да ради у таквом корисничком окружењу) и избор се потврди кликом на „Save and restart“.

При првом приступу услузи Teams траже дозволу за прикључење Teams-у факултета, коју одобрава наставник.

Функционалност:

Картица „Ћаскање“

Студенти или наставници могу да размењују поруке или разговарају и 1:1 или ван тимова, у групама које сами одаберу у прозору за ћаскање.

Картица „Активност“

За брзи преглед новости, приступите у левом изборнику првој картици.

Картица „Тимови“

Претраживање група, особа (ученика и наставника), задатака и др. се ради из прозора за претрагу на средини горње ивице екрана.

Подешавања корисничког налога се врше приступом на кружић са сликом корисничког налога или иницијалима у горњем десном углу (функционалност за напредније кориснике)

Преглед тимова који су придружени особи је доступан левом менију прозора се при избору иконе Тимови

Комуникација са тимом: потребно је да се у картици „Тимови“ изабере тим са којим се започиње комуникација, а онда су на располагању многобројне опције у каналу „Општи“: у картици „Објаве“ могу се целом тиму куцати текстуалне поруке уз додатак слика или других прилога или слати видео поруке (оквир у доњем делу прозора), све датотеке које је потребно поделити се деле у картици „Датотеке“, у картици „Бележница за разред“ се дели дигитална табла, у картици „Задаци“ се праве тестови за ученике а у делу „Оцене“ су смештене оцене аутоматског оцењивања тестова.

Основнa комуникација са тимом су: размена текстуалних порука са целим тимом и видеоконференција.

 

Покретање видеоконференције: после клика на дугме са сличицом камере, потребно је дозволити приступ камери и микрофону. Последња од неколико корака је потврда „Састани се сада“ којом се приступа видеконференцији са свим члановима овог канала. Чланове је могуће позвати унапред кроз календар или у тренутку покретања видеоконференције „Планирај састанак“.

Могућности видеоконференције су, осим дељења звука и видеа, дељење садржај екрана (али само ако је преузета десктоп апликација и у њој се ради) или PowerPoint презентација, дељење беле табле (добро за кориснике са екраном осетљивим на додир), слика (нпр. слике урађених задатака из математике чија се израда коментарише), а сви учесници могу да своје коментаре бележе у панелу за ћаскање. Могуће је снимати видеоконференцију и видети учеснике кликом на симбола две особе.

Дељење датотека у рачунарском облаку омогућава да се неким или свим члановима тима дају и могућности уређивања датотеке. Дељење кроз рачунарски облак омогућава да се и са рачунара и са мобилних телефона или таблета приступа дељеним датотекама.

Наставницима и ученицима су за учење на даљину и израду образовних материјала на располагању и остале веб апликације Office 365.

Детаљнија упуства за рад са Microsoft Teams можете преузети овде: упутства за студенте